torsdag 31 januari 2008

Pärlspont färdigmålad i köket

Hej igen!

Fick skäll igår för att jag skriver för sällan... så nu kommer en liten uppdatering på vad vi har gjort se´n sist!
Jag har målat färdigt bröstpanelen i köket, ja så mycket så att vi kan sätta upp den, sen ska den ju målas på plats minst en gång till.
Jens och Dan ( Jens bror ) har varit i Snickeriet i Eringsboda ( som för övrigt är tillsalu om någon är intresserad ) och hyvlat virke som de sedan skall tillverka nya innanfönster av och laga några av de befintliga med.

Här har vi snickeriet i Eringsboda!


Vi har letat fram "rätt" profil till köksskåpen, så vi ska investera i frässtål till dessa.
I helgen som kommer skall vi åka och titta på lite material till köket, vedspis ( hoppas hitta en restaurerad Husqvarna no.26 eller en Bolinder no.76 ) och Cararamarmor till bänkskivor. Vi får väl se om det passar vår plånbok eller om vi måste tänka om.
Matsalen är färdiggipsad - gjorde Jens i måndags. Där ska "bara" spännpappstaket målas, tapetseras, sättas lister och slipa parketten - sen är det klart där!!
Ska nog börja titta på lite tapeter, lister och golv snart - mycket angenämt ;-)

Just det, Göte och Bengan har sågat ner några till av de "brända" björkarna, som stod för nära när Ladugården brann ner. Vi hoppas fortfarande på att de som stod lite längre bort "tar sig".

Ha det gott alla!!
Kram Sanna

söndag 20 januari 2008

Värmen på i Lindwallska gården!!

Äntligen var det dags att låta varmvatten flöda i de gamla elementen igen, och det gick riktigt bra! Vi var där i går kväll och kollade om och var det fanns några läckor...och visst fanns det lite små läckor här och där, men vi åtgärdade de flesta och de som blev kvar satte vi en spann (hink för er värmlänningar :-) under. Idag skall resterande läckor åtgärdas, och all panel till kökets bröstning skall strykas en gång till med Shellack/Kvistlack på kvistarna. Några panelbitar skall få sin andra strykning med linoljefärg. Göte har en vägg kvar att lusa och gipsa i matsalen, och det ger han sig säkert på idag.

Efter att ha blivit övertalad av hela klanen, så är det inte omöjligt att "gubbarna" sätter in en provisorisk toalett i gästtoan också. (Någon kan ju bli i plötsligt behov av en toalett!) Gillar varken delen där man ordnar med provisorium, (som lätt blir till fast inredning) eller delen där karlar, barn och ett och annat fruntimmer, ska skvätta piss på omålade väggar och otäckta golvskivor!! Men vad gör man inte för att allas behov skall bli tillfredställda...det kanske är jag som är lite "laupig*"!?

Nu ska det bli kul att åka till "Huset" och kolla vilken temperatur vi har fått upp, hoppas att det är varmt...för det är ju inte så kallt ute.

Ha det gott i vårvärmen!
Kram, kram Sanna

* Laupig=löjlig, fjantig, känslig och allmänt dum!

fredag 18 januari 2008

Färdiggipsat i Biblioteket...

...och påbörjat i Matsalen.

Hej igen!

Det blir lite svårt att hålla måttet och skriva varje dag när ledigheten är slut, men det får bli när det blir!

Igår var Jens och Göte igång med gipsning av matsalen och "lusning" därunder. Jag kvistlackade pärlspontspanel till köket, och strök vissa paneler med första lagret linoljefärg. Blir jättefint! När alla panelbitar är målade ytterligare en gång ska vi börja spika upp dem på väggen och tillsist göra en sista strykning på plats. Trä har ju en förmåga att "krypa isär & ihop" beroende på luftfuktighet, så på det här viset är alltid sponten målad även om den har krupit isär för tillfället!

Nu ska jag gå ut på nätet och leta efter pardörrar (från senare delen av 1800-talet), som skall sitta mellan matsalen och biblioteket, kakelugnar(från 1800-talet) till matsalen på nedervåningen och till Zaccarias rum på övervåningen, kanske hittar jag en vedspis och fin toalett till gästtoan nere också!?


Här är öppna spisen i biblioteket, vet ej hur vi ska göra med den?? Ska vi ha den kvar? Byta ut den mot en tidsenlig öppen spis eller en kakelugn?? Vi får väl se!

Ha det gott! Kram Sanna

tisdag 15 januari 2008

Dörrar pågång

I våras råkade vi av en slump hitta nio dörrar från 1860-talet på blocket. Vi hade sån tur att de liknade dörrarna i Lindwallska gården nästan på pricken.

Vi visste redan då att vi skulle behöva dörrar när vi skulle bygga om på övervåningen eftersom hela östra delen på övervåningen hade "snygga" 50-talsdörrar och nu är det alltså dags.

Nu skall vi ha en dörr till sovrummet och en dörr till badrummet, men...de passar ju inte precis. Så nu håller Jens på att "bygga om" dörrarna så att de ska passa.


Här är dörren isärplockad för att byggas om. Gårdagen ägnades till städning av nedervåningen och påbörjad gipsning av "Biblioteket"

Ha det gott sålänge! //Sanna

lördag 12 januari 2008

Läckage i Köket

Hej igen!

I måndags spolade Jens och Göte ur värmesystemet och på onsdagen upptäckte de att radiatorn i köket hade läckt lite. När de skulle ta bort elementet för att laga det så sprutade det vatten ut i köket. När jag och barnen kom på kvällen hade det precis hänt och Göte ordnade (klurig som han är) med ett finger på en skinnarbetshandske som propp i hålet!! Gick jättebra!! Det hade blivit stopp i en slang som de använde till att tömma systemet med - så kan det gå.
Problemet är åtgärdat och vattnet i köket är upptorkat så nu skall vi passa på att sätta panel bakom elementet innan vi sätter dit det igen! Det finns inget ont som inte har något gott med sig:)

Tisdagen var vilodag i Lindwallska gården och torsdag - fredag har vi fortsatt med gipsning av väggar i sovrummet samt satt in en garderobsdörr i samma rum. Känns riktigt bra! Nu är det bara panel till taket, spackla, slipa, måla tak och tapetsera kvar där. Javisst -ja, det kanske skall dit ett golv och lite lister också - och dom kanske skall målas lite också. Men man måste ju va lite positiv - känns snart klart!

Återkommer senare i helgen med mer inf0 - ha det bra!
Sanna

måndag 7 januari 2008

Städa, lusa och gipsa

Göte och Jens sätter sista gipsskivan i taket på Gästrummet. Ser ni den hemsnickrade "käringen" som de har till sin hjälp!

Hej igen! Hu vad tiden går... helgen har vi ägnat åt att städa, plocka undan och dammsuga. Göte och Jens har ordnat det sista med värmesystemet och idag, måndag, även kopplat in vatten i källaren så att vi kan spola ur värmesystemet innan sista provtrycket före värmen kopplas på.

Bengan har gått över stora delar av huset med "grovis" så det är fint som snus nu!
Jens och jag satte gips i vårt sovrum uppe, men gipset ( och dagen ) tog slut, så ungefär hälften är kvar.

Jens är i skrivandets stund hos Jörgen & Ola på Emmaboda Byggnadsvaror och inhandlar mer material...gips, skruv, limträ ( till det platsbygda köket ) skulle det visst va - vi får väl se vad han kommer hem med ;-)

Vi är inne i ett skede med många beslut...hur ska köket se ut? hur får man till vattenburen golvvärme i badrummet på bästa ( läs billigaste och lägsta möjliga höjd ) sätt? var får man tag på en toalett med vägghängd cistern, som inte kostar 11000:- , hur får vi tag i en vedspis från senare delen av 1800-talet? som ser ut ungefär så här; Ja, ja det löser sig nog... hör gärna av er med tips!
Tack för idag!
Sanna

lördag 5 januari 2008

Taket gipsat i gästrummet

Ja då var taket gipsat i Gästrummet, vi kommer att sätta en väv ( utan struktur ) i taket och måla på den. Vi vill ha ett slätt tak, men vill inte pyssla med spännpapp, så vi väljer att göra såhär istället. Vi har redan provat den här varianten i Rebeccas rum hemma, och det blev bra.
Taket skall sedan få en liten fin rosett och eventuellt lister en bit in från väggen... men det ligger lite längre fram i tiden.

Gästtoaletten nere, fick en ny vägg reglad igår också. Svärfar byggde en liten låda för ventilationen så idag var det bara att sätta upp väggen. ( Vi bygger in toalettavloppet från övervåningen vid ytterväggen, bakom toalettstolen )
Hoppas att Jens hinner gipsa väggarna upptill också idag, så ska jag börja med bröstpanelen imorgon. ( såga till och grunda )

Ha det gott!
Sanna

fredag 4 januari 2008

Golvet klart

Igår förmiddag när jag lade upp bloggen, "lusade" Jens bland annat upp golvet på gästtoan, så igår eftermiddag när jag och barnen kom var det bara att börja lägga golvspånskivor. Lite trix, fix och sågning blev det i en liten toa på 1 m2, med ett element ( 2 små hål ) ett toastolsavlopp + vatten, ett tvättställsavlopp och ett toastolsavlopp med vatten till övervåningen. Wow...blir det någon yta kvar till att sätta toastol & tvättställ på? tänker väl du! Jo-då, det blev riktigt bra!

För övrigt blev gipsningen av väggar i kök och gästrum även färdigt igår.Så här såg väggen ut innan gipsningen..."lusad" och klar! Liggande timmer med mossa emellan. Dörren till köket har flyttats, troligtvis när man flyttade köket . Vi är osäkra på var köket har varit från början - men det har inte varit där det är nu. När dörren flyttades och man byggde ett badrum på övervåningen ( nu utrivet ) blev påfrestningarna för stora och bjälken som dörrkaret står på brast. Jens ägnade en stund av nyårsafton till att göra ny tröskel, staga upp bjälken och räta upp dörrkar och dörr. Nu är allt i sin ordning igen efter så många år - känns bra!


Jens och Göte är påväg till "Huset" i skrivandets stund, vi får väl se vad de hittar på idag?


Kram Kram

torsdag 3 januari 2008

Detta har hänt!

Vi fick tillslut lägga händerna på Lindwallska Gården, Jens ( min man) och jag.
Den 4 april 2007 skrev vi på, och gården var vår. Vi började med att gräva in ny el fram till huset, för att sedan fortsätta med rivning av 50-talsrenoveringen inomhus. Sommaren ägnades åt att laga upp det icke alltför regntåliga taket, ( den 5 april kom ett skyfall som gjorde "gästrummet " till en grund inomhuspool! ) och belägga det med vackert enkupigt taktegel från Vittinge.


Svärfar Göte och Bengan Hörling var en ovärdelig hjälp!!TACK!


Sedan följde återigen grävning, då vi lät dra in fjärrvärme och nya vattenledningar till huset. Därefter har vi rivit och rivit... bort med all plast och tillhörande fuktskador... för att sedan så sakterliga börja bygga!
Jens har byggt ett nytt bjälklag på vinden och klätt "kattgarderoberna" med pärlspont.
Där har vi isolerat med miljövänliga alternativet Warmcel lösull från http://www.isoleramera.se/. Det gick jättesmidigt på bara några timmar, att isolera snedtaken garderoberna och vinden på ca 100m2!! Sedan var det dags att lägga golv på vinden, ( så att vi får lite förvaringsutrymmen ) - allt tar sin lilla tid när man är sin egen hantverkare, men nu är 3/4 lagt och vi koncentrerar oss istället på rördragning och eldragning - där vi får ta hjälp av Elektriker och Rörmockare. I skrivandets stund är i stort sett alla rördragningar gjorda, ( både avlopp o vatten samt vattenvärmesystemet )

nu väntar bara provtryckning av värmesystemet, så att vi kan sätta på lite värme i elementen! Elen går än så länge på provisorium ( byggel )och kommer nog att så göra ett tag till. Jens och Göte håller på att gipsa väggarna i köket och gästrummet,och reglar upp golvet på gästtoaletten nere. ( Sanna! har byggt ett "undergolv"och rivit det gamla 50-talsgolvet, så att vi kan isolera emellan ).
Sådär - det är nog det som har hänt hittils - ska bli kul att blogga om det som händer lite oftare, och även lägga in lite bilder!!

Javisst-ja! Glömde ju att jag har restaurerat och målat ( med linoljefärg ) alla källarfönster i sommar!På återhörande...Kram Sanna

Sagan om Lindwallska Gården

Det sägs att i mitten av 1870-talet ägdes den gård, på vars ägor "Kalmarjärnvägen" drogs fram genom Emmaboda, av länsman TheodorLindwall. Lindwall önskade, liksom bönder och industriägare i det blivande Lindås, få en station på Kalmarbanan intill landsvägen på Emmabo bys ägor. Lindwall upplät kostnadsfritt mark till stationen och företagsägarna lämnade järnvägsbolaget bidrag till stationsanläggningen. 1876 stod hållstationen vid "Emmaboda grustag" färdig. Stationen fick namnet LINDÅS. Möjligen syftar förleden "lind" till namnet Lindwall.
Mitt emot Lindås station, på andra sidan järnvägen, lät länsman Lindwall uppföra en mangårdsbyggnad med tillhörande ladugård. Byggnaden stod klar 1875 och fick i folkmun namnet Lindwallska Gården.
Byggnaden är exteriört välbevarad med karaktäristiska snickerier och fönster samt stor glasveranda i två våningar.